Blank Ekskursjoner og møter Blank
Kampanje-julefuglemat.png
Logo

BirdLife Norge avd. Oslo og Akershus

Her finner du sesongens program. Kalenderen til høyre gir en fin oversikt.
Bestill hele årsprogrammet til å henge på veggen!
 

Velg aktivitet:
 Ekskursjoner
Programmet er satt sammen av BirdLife OA samt våre lokallag.
Med mindre annet er opplyst er turene kostnadsfrie for våre medlemmer, og trenger ingen påmelding.
Du som ikke er medlem er også velkommen, men betaler da kr 100,– per tur ved fremmøte.
Fugleskolen logo I 2007 introduserte vi Fugleskolen, et opplegg for alle fugleinteresserte i Oslo og Akershus, der vi spesielt vil legge turene til rette for små og store som ønsker mer kunnskap og erfaring om våre vanligste arter.
Mandag 1. april

Fornebu

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Fugleturtradisjonen 2. påskedag til Fornebu er en klassiker. På denne tiden er vårtrekket bra, og vi forventer mange interessante arter. Morsomt også for de minste, så ta med hele familien og møt opp! Vi satser på å se kommunefuglen, stillits. Du må gjerne komme før angitt fremmøtetid; det er folk på Lilløyplassen fra tidlig av. Det blir antagelig også ringmerking denne dagen.




Spaning mot fjorden
Foto Johnny Roger Pedersen
Fremmøtested: Lilløyplassen Naturhus  (kart)
Tid: 09.00–12.30
Turleder: Morten Bergan >>
Turreferat:
Lilleøya, Storøykilen, Storøya, Koksa, Hundsund: 58 arter
Temperatur 6º, skyfritt, god sikt, flau vind

Den tradisjonsrike 2.påskedagsturen ble avholdt med den eneste(!) påskedagen med sol - en nyyydelig dag ble det.

Oppmøtet var på Lilløyplassen, også det begynner å bli tradisjon. Der var det ringmerking og vi fikk se en flott grønnfinkhann bli tatt hånd om av Terje Skibak før tretti deltagere beveget seg gjennom oreskogen og utover til Lilleøyas furuskog. Fuglesang av typen rødstrupe, dompap, bokfink. Ytterst på Lilleøya fikk vi se godt med ærfugl mens kvinendene nå synes å ha dratt videre for det var færre enn vanlig. Men fem sjøorrer var uvanlig kost og snart så vi også to toppdykkere. Men neida, det var 13 toppdykkere, nei 14. Og før turen var omme ble tallet justert til 15 toppdykkere. Det er vel Forneburekord? Tilbake gjennom skogen fikk vi nærkontakt med to trekrypere. Artig. Artig med de fem rådyrene også.

Pause på Lilløyplassen før vi gikk videre innover til selve Storøykilen med bl.a den første linerla for mange av oss ute på mudderet. En spurvehauk gjorde oppvisning i skruteknikk for oss. Syngende spettmeis, sanglerke, gulspurv og sivspurv. Noen hørte vannriksa. Deretter utover Storøya og til Koksa. Så fint vær og så fin tur at folk ville jo ikke slutte den av. Vårlig var det med fuglesangen og Helen fikk til og med en neslesommerfugl på lua si - søtt.

Totalt 58 arter - det våres!
Fugleskolen logo Siland; Storskarv; Tjeld; Vipe; Ringdue
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1356
Lørdag 6. april

Nybegynnertur langs Nitelva og Sagdalen

Hvilken fugl synger så fint? Og hvilke fugler ser vi? Dette er en nybegynnertur for deg som vil lære å kjenne igjen noen av fuglesangene og fuglene vi ser tidlig på våren. Vi møtes på parkeringsplassen til Lillestrøm rådhus og rusler langs Nitelva og opp mot Sagdalen. Vi har kikkerter til utlån. Det er lett å komme seg hit med tog og buss, og kommer du med bil er det gratis å stå parkert utenfor rådhuset i helgene.


Sagelva
Foto Håkan Billing
Fremmøtested: Parkeringsplassen til Lillestrøm rådhus  (kart)
Tid: 09.00–11.00
Turledere: Gry-Merete Øvrehus >>, Sinduja Krishnan >>
Turreferat:
Sagdalen: 3 arter

Nitelva (Årås - Nebbursvollen - Dynovika): 23 arter
Temperatur 0º, helt overskyet, lave skyer, middels sikt, ingen nedbør, vindstille
Sagelva ender i Skjærvagapet, og her så vi blant annet vintererle.

Nybegynnerturen med 9 deltakere startet på parkeringsplassen til Lillestrøm rådhus, hvor vi gikk langs Nitelva og opp mot fossen i Sagdalen. På første stopp langs Nitelva så vi på hvordan vi kan se forskjell på fiskemåke og sildemåke, og vi så dykkender (laksand, kvinand og krikkand) og gressand (stokkand). Nysnøen dempet lydene godt, men fuglesang hørte vi allikevel. Det er tydelig at våren er i anmarsj, for vi så ringdue med territoriell flukt, kvinender som kurtiserte og sangen fra grønnfink, blåmeis og kjøttmeis fulgte oss hele turen. Ekstra moro var å se 3 viper i vannkanten i Nitelva. Disse brukte vi tid på å se på i teleskop. I Sagdalen så vi sothøner, vintererle og nok ei vipe. Denne tok til vingene, og da fikk vi se hvor store vinger vipa har i forhold til kroppen. Flere var overrasket over at man kan se så mange arter på et så avgrenset område på kun 10 minutters togtur fra Oslo.
Totalt 25 arter rapportert.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1394
Søndag 7. april

Aurskog-Høland

Opplev våren i det indre av Akershus!
Denne årlige turen byr på mange opplevelser, og vi besøker alle de beste fuglelokalitetene i kommunen, blant annet fuglekikkerplattformen på Kjelle. Vi ser også spesielt etter kommunefuglen, storspove. Denne klassikeren er en lang (bilbåren) tur, husk å ta med varme klær og niste!




Intensiv fuglekikking ved Kragtorpvika
Foto Toril Billing
Fremmøtested: Shell-stasjonen ved Fetsundbrua  (kart)
Tid: 05.45–13.45
Turleder: Svein Dale >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
Turreferat:
Dyrerud - Spelhaug - Nygard: 3 arter

Årets vårtur til A-H samlet 15 deltagere. Litt snø på jorder på morgenen, men det smeltet bort i løpet av dagen. Ganske gode forhold for å se fugler, selv om vinden var kraftig til tider. Høydepunkter var 250 traner ved Haneborg/Haugrim, dvergsvane og tjeld ved Kjelle (og et enormt liv av vannfugler forøvrig), dvergdykker ved nordenden av Bjørkelangsjøen, sivhauk ved Kollerudvika, snadderand og havørn ved Kragtorpvika, og isfugl ved Bergsjø. Artslista ble lang etterhvert!


Søndre Haneborg: 12 arter

Haugrim: 11 arter

Kjelle: 21 arter

Bjørkelangen, nordenden: 15 arter

Draurud: 7 arter

Tøyen - Løren - Sandum: 6 arter

Hellesjøvannet: 10 arter

Bråtevann: 4 arter

Nordenden: 13 arter

Kollerudvika: 6 arter

Kragtorpvika: 14 arter

Bergsjø - Hølandselva: 10 arter
Totalt 43 arter rapportert.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1406
Søndag 14. april

Tyrifjorden

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag i samarbeid med BirdLife Tyrifjorden
Vi besøker både kroksjøer og innsjøer i Ramsar-området i Tyrifjorden/Steinsfjorden. På denne tiden er det gjerne mye vannfugl i våtmarksområdene.

Ansvarlig fra BirdLife Buskerud er Anne Sørensen.


Karlsrudtangen.
Foto Marius von Glahn
Fremmøtested: P-plassen ved Høvik kirke  (kart)
Tid: 07.00–14.00
Turledere: Jan Olav Nybo >>, Anne Sørensen >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1407
Onsdag 17. april

Krokskogen fra By i Lommedalen

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Vi tar en tur innover Krokskogen for å lytte etter vårens fuglekor. Her er det variert skog med mye fuglesang. Kveldskoret i skogen består hovedsakelig av rødstrupe, rødvingetrost, måltrost, svarttrost og rugde. De fleste sitter i tretoppene og synger, mens rugda flyr over oss på rugdetrekk og pistrer og knorter. I tillegg vil vi oppleve flere småfugler som jernspurv, gjerdesmett, gransanger og bokfink. Spetter av ulike arter er som regel også i området. Kanskje får vi oppleve spurveugle, jerpe eller storfugl.


Krokskogen
Foto Knut Eie
Fremmøtested: By i Lommedalen (Bykrysset der Lommedals-bussen snur)  (kart)
Tid: 18.00–21.00
Turledere: Knut Eie >>, Ann Torill Halvorsen >>
Turreferat:
Solkollen: 34 arter
Temperatur 8º, skyfritt, god sikt, svak vind
Solskinn på Solkollen!

Det møtte opp 22 personer på denne turen inn i Krokskogen. Den yngste var 15 år og den eldste over 70 år. Vi starta fra By i Lommedalen og gikk innover Krokskogen opp til Solkollen. Målet med turen var å oppleve trosteorkesteret i skogen. Arter som rødstrupe, rødvingetrost, måltrost og svarttrost dominerte lydbildet. Det artigste var likevel 2 jerper som sang med sine tynne, høyfrekvente triller. Ikke alle fikk sett disse, og det er neimen ikke sikkert om alle fikk høre dem heller siden jerpa og fuglekongen er de som ofte faller ut først når hørselen svekkes. 6 rugder på slutten av turen var også et populært innslag. På toppen av Solkollen kunne vi studere furukongler som var behandla av furukorsnebb tidligere i år. Like nedenfor toppen kom vi over rester av et rådyr som ikke hadde overlevd vinteren, men dens død kom nok til nytte for flere av skogens skapninger. Av andre interessante arter kan nevnes vintererle og duetrost. Det var en hyggelig gjeng som møtte opp, og det gode humøret fortsatt gjennom hele turen denne solskinnskvelden.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1357
Lørdag 20. april

Fuglelivet i kulturlandskapet, en vandring i Søndre Nittedal

Arrangør: BirdLife Nittedal lokallag
Turen går i området Søndre Holm gård og nærliggende Nitelv. Viper og sanglerker er allerede på sine hekkeplasser. Vi garanterer nærkontakt med tårnfalk. Mange arter er nå på nordgående trekk – det er garantert et yrende liv! Ta på varme klær og varmt fottøy, vi kan oppleve både sommer og vinter på denne tiden. Noe varmt på termosen og en liten matpakke er heller ikke å forakte.


Vipe.
Foto Éric Roualet
Fremmøtested: Esso Nittedal  (kart)
Tid: 08.00–12.00
Turleder: Éric Francois Roualet >>
Turreferat:
Søndre Holm: 43 arter

14 deltagere møtet opp for turen ved Søndre Holm gård. Grunneieren Knut Gjersem fulgte hos under turen på eiendoms hans hvor det hekker den neste siste bestand av vipe i Nittedal. Vi speidet etter ringtrost blant andre trost arter. 6 ringtrost ble oppdaget. To musvåken og spurvehauker var de enste rovfugler vi så sammen med tårnfalk paret som hekker på gården. Totalt 43 arter ble sett eller hørte selv om nordøstlig vind gjorde det var litt kjølig med rimfrost på -4°C .
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1384
Lørdag 20. april

Indre Oslofjord: Gressholmen–Rambergøya

Indre Oslofjord og øyene tilbyr både sjøfugler, andre overvintrende vannfugler og småfugler. Fra ferga skaffer vi oss oversikt over Hovedøya, Kavringen, Lindøya vest, Galteskjær og Nakholmen. Vi kjører videre mot Gressholmen hvor vi besøker flere områder, og kanskje også Rambergøya, hvis vi får tid til det.

Oppmøte ved trikkestoppet Aker Brygge 08:20, båten går 08:30 og venter ikke på noen. NB! forbehold om endrede ferjetider! Ta med teleskop om du har, og kle deg etter forholdene. Det blir tid til kaffe og matpakke underveis også. Vi regner med å være tilbake på Rådhusbryggene 13.30.


Rambergøya.
Foto Éric Roualet
Fremmøtested: Rådhusbryggene  (kart)
Tid: 08.30–13.30
Turleder: Jan Erik Haugen >>
Turreferat:
Gressholmen - Rambergøya: 41 arter
Temperatur 2º, delvis overskyet, god sikt, ingen nedbør, svak vind
Heggholmen

Vi var 11 deltagere som tok båten til Gressholmen, der blåveisen blomstret langs stiene i vårskogen, mens løvspretten bare så vidt var i gang. Rødstrupe, stillits og bokfink sto for sangen. På mudderet mellom Gressholmen og Rambergøya var det hettemåke og tjeld som dominerte, men også et gravandpar og noen sandlo var på plass. Et par rastende storspover ga lyd fra seg og trakk videre fra øya. Fra Heggholmen fikk vi oversikt over sjøområdet, der hettemåkene ser ut til å etablere seg med en koloni på Ringskjær. Matpakka ble spist i sjøkanten på Rambergøya, mens noen tornirisk og en sivspurv viste seg frem rundt takrørskogen og en fjellvåk trakk i passende høyde mot nord. Etter en liten runde i skogen på Rambergøya, ruslet vi tilbake til fergekaia og avsluttet turen med rutebåten mellom øyene tilbake til Aker brygge. Takk for hyggelig samvær.


Pipervika: 7 arter

Kavringen: 7 arter

Lindøya Ø: 9 arter

Bleikøya V: 6 arter

Galteskjær: 8 arter

Nakkholmen NØ: 4 arter
Totalt 43 arter rapportert.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1396
Søndag 21. april

Vollen–Slemmestad, Kyststien

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Turen starter ved Oslofjordmuseet i Vollen, og følger Kyststien sørover til Slemmestad. Kyststien går hovedsakelig langs sjøen i et idyllisk terreng. Vi kan regne med å se godt med andefugler. Særlig ærfuglene er aktive på denne tiden, hvor ærfuglhanner gjør kur til hunnene. Vi teller nøye, siden ærfugl er Askers kommunefugl. Også tjeld og silender pleier å være på plass. Er vi heldige, får vi også få se andre trekkfugler som gjess, troster med mer.




Ærfugl
Foto Gunnar Engelsåstrø
Fremmøtested: Oslofjordmuseet i Vollen  (kart)
Tid: 10.00–13.00
Turleder: Gunnar Olaf Engelsåstrø >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1395
Velg aktivitet:

Last ned en
oversikt til å
henge på
veggen >>
Skriver
Klikk på turer (de grønne) bakover i kalenderen for å lese turreferater fra avholdte ekskursjoner.

Alt materiell (design, tekst og bilder) under domenene oa.birdlife.no, nofoa.no og oafugl.no er beskyttet via åndsverkloven. For kreditering av fotografer og illustratører, klikk her.

All material (text, design, and pictures) under the domains oa.birdlife.no, nofoa.no and oafugl.no are copyrighted by law. For credits of photographers and illustrators, click here.