Blank Ekskursjoner og møter Blank
Logo

BirdLife Norge avd. Oslo og Akershus

Her finner du sesongens program. Kalenderen til høyre gir en fin oversikt.
Bestill hele årsprogrammet til å henge på veggen!
 

Velg aktivitet:
 Ekskursjoner
Programmet er satt sammen av BirdLife OA samt våre lokallag.
Med mindre annet er opplyst er turene kostnadsfrie for våre medlemmer, og trenger ingen påmelding.
Du som ikke er medlem er også velkommen, men betaler da kr 100,– per tur ved fremmøte.
Fugleskolen logo I 2007 introduserte vi Fugleskolen, et opplegg for alle fugleinteresserte i Oslo og Akershus, der vi spesielt vil legge turene til rette for små og store som ønsker mer kunnskap og erfaring om våre vanligste arter.
Fredag 10. mars 2023

Ugletur i Mangen- og Stangeskogene

En sprengkald vinternatt med fullmåne og nordlys i 2006 ble det registrert 42 syngende perleugler i dette området. Det må regnes som en rekord, og kun noen få ble hørt ved senere besøk. Men dette er uansett spennende skoger, og vi satser på ekte villmarksfølelse med hukrende perleugler, pipende spurveugler og annet snadder. Dette er en bilbåren tur, hvor vi foretar hyppige stopper for å lytte langs skogsveiene.
Husk ekstra varme klær og varmt fottøy!


Nordlys over Stangeskogene, 19. mars 2006
Foto: Jonas Langbråten


NB! Forbehold om endring av dato hvis værforholdene er dårlige.
Fremmøtested: Bensinstasjonen ved Fetsundbrua  (finn frem >>)
Tid: 19.00–02.00
Turleder: Håkan Billing >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
Turreferat:
Haugrim: 1 art
Temperatur -5º, lettskyet, lave skyer, dårlig sikt, ingen nedbør, vindstille

Ugler er lunefulle. Vi var 17 personer i alt som deltok på den årlige ugleturen til Mangen- og Stangeskogene. Andre fuglekikkere var også ute denne natten, og hørte flere perle- og spurveugler. Da vi ankom de samme lokalitetene en time senere, var det helt stille. Temperaturen gikk ned til -12 på det kaldeste. Fullmånen gjemte seg bak skyer, men ellers var det stjerneklart og fint.


Settetjern: 1 art
Temperatur -7º, lettskyet, lave skyer, dårlig sikt, ingen nedbør, vindstille
Totalt 2 arter rapportert.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1269
Lørdag 18. mars 2023

Ugler i Nittedal

Arrangør: BirdLife Nittedal lokallag
I mars er uglene i gang med territorial vårsang. I sene kvelds- og tidlige nattetimer kan vi høre kattuglenes langtrukne ho – hooo, og spurveuglenes intense plystrelyder. Noen år kan vi også høre sangen til andre uglearter. I løpet av denne kveldsturen håper vi på å få høre kattugle, spurveugle og perleugle, men det er lokal smågnagerbestand og været som bestemmer. Ta på varme klær og varmt fottøy.


Perleugle
Foto: Tor Skjetne
Fremmøtested: P-plassen foran Flammen kulturverk  (finn frem >>)
Tid: 20.30–23.00
Turleder: Eivind Hovin >>
Turreferat:
Sørskogen: 3 arter
Temperatur -2º, delvis overskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, vindstille

Været var lovende med stjerneklart og vindstille i det turen startet. Etter hvert skyet det til, men vinden uteble og temperaturen var fin.
Forventningsfulle deltaker la ut på en cirka 10 km lang gåtur i Lillomarka fra Sagtomta på Kjul via Sørskogen, Sinober og tilbake.

Til tross for gode ytre forhold, var det dessverre ingen ugler var ute og sang denne fine mars-kvelden. Det ble prøvd å lokke på både kattugle, perleugle og spurveugle. Men ingen ugler lot seg lure til å svare. Slik er det av og til med fugler og natur, man får ikke oppleve det man håper på. Liten smågnagerbestand må nok ta sin del av skylda for at uglene ikke sang.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1270
Søndag 19. mars 2023

Nybegynnertur til Jørholmen, Nordre Øyeren

Tur i nordre del av Nordre Øyeren naturreservat. Vi besøker blant annet fugletårnet på Furusand. Målet med turen er å vise at det er spennende å gå på fugletur uansett erfaring og kunnskapsnivå. BirdLife OA har kikkerter til utlån under turen.


Fugletårnet på Furusand.
Foto Vindveggen
Fremmøtested: P-plassen ved Søndre Bjanes  (finn frem >>)
Tid: 09.00–12.00
Turleder: Gry-Merete Øvrehus >>
Turreferat:
Jørholmen - Monsrudvika: 13 arter
Temperatur 1º, helt overskyet, lave skyer, dårlig sikt, ingen nedbør, vindstille


Søndre Bjanes-Furusand: 13 arter
Temperatur 1º, helt overskyet, lave skyer, dårlig sikt, ingen nedbør, vindstille
Bilde tatt fra Fugletårnet på FurusandMedbragt fjær fra en gjøk

Ti deltakere deltok på nybegynnerturen fra Søndre Bjanes til Fugletårnet på Furusand. Til tross for lavt skydekke, og etter hvert tåke, så fikk vi med oss mange småfugler og spetter, og endte opp med 21 arter. Turleder hadde med ulike fjær, og vi så blant annet hvor fint lyset brytes i ei fjær fra skjære.
Totalt 21 arter rapportert.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1271
Lørdag 25. mars 2023

Fuglelivet langs Øverlandselva og Løkkeåsen

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Langs de populære turstiene ved Øverlandselva og Løkkeåsen ble det høsten 2019 satt opp en del fuglekasser. De fleste av kassene står i øyehøyde og nært stien for at turgåeren lett skal få øye på dem. Fuglene bruker kassene hele året, men bygger reir i dem bare om våren og sommeren. På denne ekskursjonen vandrer vi langs stien oppover elva. Krysser over til Solbergbekken og kommer ned til Sandvika og Engervannet. Målet med turen er å lære om hvilke arter som bruker de forskjellige fuglekassene og hvor de bør henges opp. Vi vil se fuglekasser til meiser, fluesnappere, fossekall og vintererle, skogdue og et par arter til.


Fuglekasse langs Øverlandselva
Foto: Bjørn Frantzen
Fremmøtested: Engerjordet der stien langs Øverlandselva begynner  (finn frem >>)
Tid: 10.00–14.00
Turleder: Bjørn Odd Frantzen >>
Turreferat:
Løkkåsen: 26 arter
Temperatur +2º, helt overskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, flau vind
Matpause Løkkåsen

Stien langs Øverlandselva og langs fjellsiden av Løkkåsen var isete og stedvis svært glatte. Oppholdsvær med gløtt av sol mot slutten gjorde godt på glatta. Fottøy med pigger var til stor hjelp for de som hadde dette. Flere bokfinker sang langs Øverlandselva, noe som var årets første for flere i gruppa. Et par fossekall dykket etter mat i elva ikke langt fra der fossekallene hekket i ei fuglekasse i fjor. I løvfri skog så vi gamle ringduereir over alt. Spettmeis underholdt oss på hele turen og vi inspiserte et gammelt dvergspettreir som bare lå 1 meter over bakken i ei or hvor spettmeisen hekket i fjor. Etter en transportetappe ble det spist matpakke på en rasteplass på Løkkåsen med fin utsikt over Engervannet. Deretter var planen å sjekke terrassene på nordsiden av Løkkåsen og gå siste del av Solbergbekken til Sandvika, men det var så isete og glatt at vi valgte å gå stien på Løkkåsen ned til Sandvika hvor turen sluttet. Vi var 8 turdeltakere.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1267
Lørdag 25. mars 2023

Kommunefugl-tur: Trelerke ved Gardermoen

Trelerke er kommunefugl i Ullensaker, og den har sunget og hekket i området ved Gardermoen de siste åra, som antagelig er det eneste stedet for arten i Oslo og Akershus for tida. Derfor arrangerer vi tur til dette området hvor vi skal prøve å finne den spennende fuglen. Lytt gjerne på lydfil før turen!




Trelerke
Foto Jostein Myre
Fremmøtested: Shell-stasjonen på Skedsmovollen mot nord  (finn frem >>)
Tid: 05.30–12.00
Turleder: Knut Eie >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
Turreferat:
Gardermoen Raceway: 25 arter
Temperatur -2º, helt overskyet, lave skyer, middels sikt, tett snø/sludd, laber bris
Gardermoen Raceway; fuglekikking er en flott utendørsaktivitet :-)

Totalt 8 mennesker, 1 hund og 9 elger møtte opp ved Gardermoen Raceway. De 9 elgene trakk seg unna og forsvant inn i skogen helt i starten. I begynnelsen av turen opplevde vi en fantastisk nordavind med våt snø som dominerte turen de første timene. Vi gikk til sørenden av Ringbanen og nordover igjen i motvind. Ingen trelerker ble hørt. Under lunsjen/frokosten ble det plutselig hørt ei syngende trelerke retning Vilbergmoen. Vi kjørte dit, og der var det minst 3 trelerker, og minst 2 syngende. Duetroster kom også flyvende. Deretter dro vi til nabokommunen Nes og fikk med oss blant annet 15 taigasædgjess og 7 skogduer. I tillegg dukket det 3 andre personer opp som også fikk oppleve trelerkene.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1272
Søndag 26. mars 2023

Aurskog-Høland

Opplev våren i det indre av Akershus!
Denne årlige turen byr på mange opplevelser, og vi besøker alle de beste fuglelokalitetene i kommunen, blant annet fuglekikkerplattformen på Kjelle. Vi ser også spesielt etter kommunefuglen, storspove. Denne klassikeren er en lang (bilbåren) tur, husk å ta med varme klær og niste!




Intensiv fuglekikking ved Kragtorpvika
Foto Toril Billing
Fremmøtested: Shell-stasjonen ved Fetsundbrua  (finn frem >>)
Tid: 06.15–14.15
Turleder: Svein Dale >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
Turreferat:
Nordby: 11 arter

Vårturen til A-H gikk i nokså vinterlige forhold, minus 4 grader mye av morgenen, litt nysnø og et kaldt drag fra nordøst. Likevel var vi 16 deltagere og det var bra med fugl å se. Stor vannføring i vassdraget og oversvømmelser ved Haneborg, Kjelle og Bergsjø. Særlig ved Haneborg ble det en ordentlig 'svanesjø'. Vannene var stort sett islagt, men råker særlig ved Bråtevann og utløpet av Hemnessjøen. Det ble en god del nye arter for året for mange av deltagerne. Mange var spesielt glad for å se flokker med snøspurv, men ellers var nok kornkråka den sjeldneste arten.


Dyrerud - Spelhaug - Nygard: 1 art

Vestre Haneborg: 9 arter

Haugrim: 4 arter

Kjelle: 7 arter

Bjørkelangen, nordenden: 5 arter

Draurud: 5 arter

Tøyen - Løren - Sandum: 6 arter

Brautmet: 4 arter

Hellesjøvannet: 5 arter

Bergsjø - Hølandselva: 9 arter

Bråtevann: 2 arter

Strand-Daltorp: 5 arter

Kragtorpvika: 2 arter

Utløpet: 4 arter

Torp - Østre Hemnes: 3 arter

Holsjaren: 5 arter

Fetsund: 1 art
Totalt 30 arter rapportert.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1273
Velg aktivitet:

<<2023>>
<<MARS>>
umationtofr
9272812345
106789101112
1113141516171819
1220212223242526
13272829303112

    = Ekskursjoner
    = Medlemsmøter
    = Kurs
    = Sosiale treff

Last ned en
oversikt til å
henge på
veggen >>
Skriver
Klikk på turer (de grønne) bakover i kalenderen for å lese turreferater fra avholdte ekskursjoner.

Alt materiell (design, tekst og bilder) under domenene oa.birdlife.no, nofoa.no og oafugl.no er beskyttet via åndsverkloven. For kreditering av fotografer og illustratører, klikk her.

All material (text, design, and pictures) under the domains oa.birdlife.no, nofoa.no and oafugl.no are copyrighted by law. For credits of photographers and illustrators, click here.